neděle 13. března 2016

Сирни заговезни! Ден за Прошка../ Den odpouštění


На 13 март в неделя е Сирни заговезни! 

Ден за Прошка../ Den odpouštění...

Тя ни учи, че любовта е освобождаване от страха.
Прошката пречиства въздуха, сърцето и душата. Свързва ни с всичко свято. Чрез прошката ние осъществяваме връзка с това, което е по-велико от нас, с това, което надхвърля въображението ни. Тя ни позволява да бъдем в мир с тайнството на живота.
Прошката е мост към Бога, към любовта и щастието, който ни позволява да се сбогуваме с вината, обвинението и срама. ...





Семейството се събира на празнична вечеря, на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба.  
От следващия ден до Великден не се ядат  блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения.
 По някои краища, рано сутринта в неделята на заговяване, маскирани младежи развеждат джумал по къщите. Джумалът има глава на елен-рогач. Има дълги и червени рога - предвестници на пролетта. Тялото му е покрито с козинява черга и има много окачени звънци. Носят го подскачайки и така звънците издават неповторими звуци. Джумалът благославя за радост, щастие и голям берекет, за буйни ниви и пълни хамбари. Стопаните го закичват с цвете и поливат с вода.
Сиреници - пречистващата сила на огъня
Сирни Заговезни е познат и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя. Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня. Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.

Какво представлява Прошка
В Библията е казано, че който не прости  прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните  прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. В някои български селища на този ден казват: "простено - прости!, т. е. аз ти прощавам и ти ми прости".

Празник на всеобщото опрощение
След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска 
прошка. По-малките винаги искат прошка от по-големите. Чрез този обред се цели да се възстановят добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.

Какво се слага на масата на Сирни Заговезни
Последно облажване! Вечерята на  заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На 
трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.
Обичаят Хамкане с халва
Парче от 
халвата се окачва с конец на средата на тавана. След люлеене на конеца всеки се опитва да захапе с уста парче от халвата, но без да си помага с ръце. Това е така нареченото Хамкане с халва. По същия начин би могло да се завърже и обелено варено яйце. След откъсване на парче от халвата, конеца се запалва и по неговото изгаряне се гадае за растежа на реколтата през идващите години.


Žádné komentáře:

Okomentovat