На 13 март в неделя е Сирни заговезни!
Ден за Прошка../ Den odpouštění...
Тя ни учи, че любовта е освобождаване от страха.Прошката пречиства въздуха, сърцето и душата. Свързва ни с всичко свято. Чрез прошката ние осъществяваме връзка с това, което е по-велико от нас, с това, което надхвърля въображението ни. Тя ни позволява да бъдем в мир с тайнството на живота.
Прошката е мост към
Бога, към любовта и щастието, който ни позволява да се сбогуваме с вината,
обвинението и срама. ...
Семейството се събира на празнична вечеря, на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през
годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват
ръка на възрастните си родители, на дядо и баба.
От
следващия ден до Великден не се ядат блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения.
По някои краища, рано
сутринта в неделята на заговяване, маскирани младежи развеждат джумал по
къщите. Джумалът има глава на елен-рогач. Има дълги и червени рога -
предвестници на пролетта. Тялото му е покрито с козинява черга и има много
окачени звънци. Носят го подскачайки и така звънците издават неповторими
звуци. Джумалът благославя за радост, щастие и голям берекет, за буйни
ниви и пълни хамбари. Стопаните го закичват с цвете и поливат с вода.
Сиреници - пречистващата
сила на огъня
Сирни Заговезни е познат и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя. Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня. Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.
Какво представлява Прошка
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. В някои български селища на този ден казват: "простено - прости!, т. е. аз ти прощавам и ти ми прости".
Празник на всеобщото опрощение
След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка. По-малките винаги искат прошка от по-големите. Чрез този обред се цели да се възстановят добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.
Какво се слага на масата на Сирни Заговезни
Последно облажване! Вечерята на заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.
Сирни Заговезни е познат и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя. Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня. Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.
Какво представлява Прошка
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. В някои български селища на този ден казват: "простено - прости!, т. е. аз ти прощавам и ти ми прости".
Празник на всеобщото опрощение
След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка. По-малките винаги искат прошка от по-големите. Чрез този обред се цели да се възстановят добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.
Какво се слага на масата на Сирни Заговезни
Последно облажване! Вечерята на заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.
Обичаят Хамкане с халва
Парче от халвата се окачва с конец на средата на тавана. След люлеене на конеца всеки се опитва да захапе с уста парче от халвата, но без да си помага с ръце. Това е така нареченото Хамкане с халва. По същия начин би могло да се завърже и обелено варено яйце. След откъсване на парче от халвата, конеца се запалва и по неговото изгаряне се гадае за растежа на реколтата през идващите години.
Парче от халвата се окачва с конец на средата на тавана. След люлеене на конеца всеки се опитва да захапе с уста парче от халвата, но без да си помага с ръце. Това е така нареченото Хамкане с халва. По същия начин би могло да се завърже и обелено варено яйце. След откъсване на парче от халвата, конеца се запалва и по неговото изгаряне се гадае за растежа на реколтата през идващите години.
Žádné komentáře:
Okomentovat