čtvrtek 28. dubna 2016

Вкусен козунак

Идва Великден!

Един от най-обичаните празници, защото ядем вкусен козунак и се борим с боядисаните яйца.
На Велика събота се правят последни приготовления за Великден. Меси се Великденска погача с червено яйце в средата и козунаци. Ако не сме успели да боядисаме всички яйца на Велики четвъртък, можем да го направим и в събота.
Великден е истинско предизвикателство както за духа на християните, за тяхната вяра, така и за домакините, които искат да се представят по възможно най-подобаващия начин, затова Ви предлагаме  страхотна рецепта за козунак. 



Ето една изпитана и лесна рецепта за мързелив козунак.

Продукти:

1 кг брашно
6 яйца  –  5 яйца и 1 белтък слагате в тестото,  1 жълтък за намазване
60 гр. краве масло или домашна мас
60 мл олио или зехтин
1 ч.л. сол
40 гр. мая – 1 кубче
250 гр. захар
250 мл прясно мляко
кората на 1 лимон
стафиди – 2 шепи или портокалови кори
2 бр. ванилия

хартия за печене

Приготвяне:

Предварително трябва да сте извадили продуктите от хладилника и те да са станали на стайна температура.
Помещението, в което ще месите  козунаците трябва да бъде топло, защото и козунаците ще втасват доста дълго време и най-доброто втасване става в топло помещение.
В купичка натрошавате кубчето мая. Слагате 1 с.л. захар и малко брашно, заедно с част от прясното мляко.
Разбърквате и оставяте да шупне.
През това време в съд разбивате яйцата, като предварително сте отделили 1 жълтък, за намазване.
Прибавяте захарта, настърганата лимонова кора, солта.
Слагате брашното в дълбок съд. Сипвате в кладенчето яйцата и захарта. Обърквате добре.
Когато ги объркате, прибавяте шупналата мая и отново бъркате. Слагате прясното мляко.
Добавяте разтопеното краве масло (мас) със зехтин (олио), но на части, за да може козунакът да стане на конци.
Сипете стафидите, които предварително сте накиснали в ракия, ром, коняк или бренди. Можете да сложите и / или портокалови кори.
Замесете меко тесто, което оставяте на топло да втаса поне 1 час. Може да ви отнеме  час и половина, зависи колко е топло помещението.
Този козунак е мързелив, защото тестото може да бъде замесено и в машината за тесто.
След втасване започвате да месите тестото поне 20 минути. Важно е да бъде добре размесено, да влезе много кислород в него и да се стопли равномерно вън и вътре.
Според тази рецепта се приготвят 2 по-големи козунака, затова делите тестото на 2 части и всяка по отделно отново размесвате добре.
Можете да оформите по различен начин – кръгли, изплетени и други според вашата фантазия.
Готовите козунаци слагате в тави, които предварително сте намазали с масло или сте сложили хартия за печене.
Оставяте да втасат поне 20 минути, докато обемът им стане двоен.
 Мажете с разбития жълтък и ръсите със захар.
Сложете ги в предварително загрятата фурна, за да се изпекат.
На видеото можете да видите как се приготвят изплетени козунаци.
Добър апетит!

ТЪНКОСТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СПОЛУЧЛИВИ КОЗУНАЦИ

Замесването и изпичането на вкусни и сполучливи козунаци не се отдава на всеки, затова ви предлагаме да видите някои тънкости, свързани с тези важни процеси от приготвянето на традиционния великденски хляб, за да бъде той на ниво.
Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини, несъмнено е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти всичко. Но! Не и козунаци. Най-добре е сами да замесите тесто.
Ако не се откажете от тази идея, следва да си набавите качествени основни продукти - брашно и мая. Не експериментирайте с брашното, заложете на вече проверени и доказали се видове, за да сте сигурни, че козунаците ви ще се получат както трябва.
Много е важно да не прекалите с брашното, защото готовият продукт ще стане твърд, още преди да успеете да го поднесете. Много течната смес също не е подходяща, тъй като тогава козунакът ще се превърне в безформено печиво. Намерете златната среда и замесете въздушно нелепкаво тесто.
Вложете цялото си старание при замесването на козунаците и не забравяйте, че втасването трябва да е три пъти: веднъж втасва квасът, след това готовото тесто и веднъж, когато го поставите във формата за печене.
Тестото е капризно, то не обича течението и влажността, предпочита топлото. Затова то трябва да втасва на сухо място при температура не по-ниска от 30 градуса.
Що се отнася до подправките, шафранът ще придаде жълт оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да прекалявате с подобни допълнения.
Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака.
 Стигнахме до изпичането и да започнем това, че фурната следва да е загрята до около 200 градуса. Позната хитрост е да се слага съд с гореща вода в долната й част, за да не прегаря козунакът.
Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда може да се покрие и с намазнен пергамент.
Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4.
Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм - 45 минути, 1,5 килограма - 1 час, 2 килограма - час и половина.
Ако повърхността на козунака започне да прегаря, покрийте я с алобал.
Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби: продупчете с нея козунака и извадете, ако тя е суха, значи той е изпечен достатъчно.
Извадете внимателно пухкавата вкуснотия от формата, изчаквайки да се охлади малко.

Въпреки всички трикове, тънкости и съвети, казват, че вкусен козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето му.

Žádné komentáře:

Okomentovat