Идва Великден!
Един от най-обичаните празници, защото ядем вкусен козунак и
се борим с боядисаните яйца.
На Велика събота се правят
последни приготовления за Великден. Меси се Великденска погача с червено яйце в
средата и козунаци. Ако не сме успели да боядисаме всички яйца на Велики
четвъртък, можем да го направим и в събота.
Великден е истинско предизвикателство както за духа на
християните, за тяхната вяра, така и за домакините, които искат да се
представят по възможно най-подобаващия начин, затова Ви предлагаме страхотна рецепта за козунак.
Ето една изпитана и лесна рецепта за мързелив козунак.
Продукти:
1 кг брашно
6 яйца – 5 яйца и 1 белтък слагате в тестото, 1 жълтък за
намазване
60 гр. краве масло или домашна мас
60 мл олио или зехтин
1 ч.л. сол
40 гр. мая – 1 кубче
250 гр. захар
250 мл прясно мляко
кората на 1 лимон
стафиди – 2 шепи или портокалови кори
2 бр. ванилия
хартия за печене
Приготвяне:
Предварително трябва да сте извадили продуктите от
хладилника и те да са станали на стайна температура.
Помещението, в което ще месите козунаците трябва да бъде топло, защото и
козунаците ще втасват доста дълго време и най-доброто втасване става в топло
помещение.
В купичка натрошавате кубчето мая. Слагате 1 с.л. захар и
малко брашно, заедно с част от прясното мляко.
Разбърквате и оставяте да шупне.
През това време в съд разбивате яйцата, като предварително
сте отделили 1 жълтък, за намазване.
Прибавяте захарта, настърганата лимонова кора, солта.
Слагате брашното в дълбок съд. Сипвате в кладенчето яйцата и
захарта. Обърквате добре.
Когато ги объркате, прибавяте шупналата мая и отново
бъркате. Слагате прясното мляко.
Добавяте разтопеното краве масло (мас) със зехтин (олио), но
на части, за да може козунакът да стане на конци.
Сипете стафидите, които предварително сте накиснали в ракия,
ром, коняк или бренди. Можете да сложите и / или портокалови кори.
Замесете меко тесто, което оставяте на топло да втаса поне 1
час. Може да ви отнеме час и половина, зависи колко е топло помещението.
Този козунак е мързелив, защото тестото може да бъде
замесено и в машината за тесто.
След втасване започвате да месите тестото поне 20 минути.
Важно е да бъде добре размесено, да влезе много кислород в него и да се стопли
равномерно вън и вътре.
Според тази рецепта се приготвят 2 по-големи козунака,
затова делите тестото на 2 части и всяка по отделно отново размесвате добре.
Можете да оформите по различен начин – кръгли, изплетени и
други според вашата фантазия.
Готовите козунаци слагате в тави, които предварително сте
намазали с масло или сте сложили хартия за печене.
Оставяте да втасат поне 20 минути, докато обемът им стане
двоен.
Мажете с
разбития жълтък и ръсите със захар.
Сложете ги в предварително загрятата фурна, за да се
изпекат.
На видеото можете да видите как се приготвят изплетени
козунаци.
Добър апетит!
ТЪНКОСТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СПОЛУЧЛИВИ КОЗУНАЦИ
Замесването и изпичането на вкусни и сполучливи козунаци не
се отдава на всеки, затова ви предлагаме да видите някои тънкости, свързани с
тези важни процеси от приготвянето на традиционния великденски хляб, за да бъде
той на ниво.
Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини,
несъмнено е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти
всичко. Но! Не и козунаци. Най-добре е сами да замесите тесто.
Ако не се откажете от тази идея, следва да си набавите качествени
основни продукти - брашно и мая. Не експериментирайте с брашното, заложете на
вече проверени и доказали се видове, за да сте сигурни, че козунаците ви ще се
получат както трябва.
Много е важно да не прекалите с брашното, защото готовият
продукт ще стане твърд, още преди да успеете да го поднесете. Много течната
смес също не е подходяща, тъй като тогава козунакът ще се превърне в безформено
печиво. Намерете златната среда и замесете въздушно нелепкаво тесто.
Вложете цялото си старание при замесването на козунаците и
не забравяйте, че втасването трябва да е три пъти: веднъж втасва квасът, след
това готовото тесто и веднъж, когато го поставите във формата за печене.
Тестото е капризно, то не обича течението и влажността,
предпочита топлото. Затова то трябва да втасва на сухо място при температура не
по-ниска от 30 градуса.
Що се отнася до подправките, шафранът ще придаде жълт
оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще
потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да
прекалявате с подобни допълнения.
Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните
плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака.
Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които
предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда
може да се покрие и с намазнен пергамент.
Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във
фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4.
Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30
минути, 1 килограм - 45 минути, 1,5 килограма - 1 час, 2 килограма - час и
половина.
Ако повърхността на козунака започне да прегаря, покрийте я
с алобал.
Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби:
продупчете с нея козунака и извадете, ако тя е суха, значи той е изпечен
достатъчно.
Извадете внимателно пухкавата вкуснотия от формата,
изчаквайки да се охлади малко.
Въпреки всички трикове, тънкости и съвети, казват, че вкусен
козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето
му.
Žádné komentáře:
Okomentovat