pondělí 25. dubna 2016

Великденско боядисване на яйца / Velikonoční barvení vajíček

Традицията повелява великденските яйца да се боядисват сутринта на Велики четвъртък (28.04.2016) или на Велика събота (30.04.2016). Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, а след това и на другите членове от семейството.

Първото боядисано яйце се запазва до следващия Великден. Смята се, че то носи здраве, късмет и щастие.
Второто яйце също трябва да е червено. То се оставя в църквата след литургията в нощта срещу Великден. Останалите всеки може да боядиса по свой вкус.


Jak poznat čerstvá vejce / Как познаваме че яайцата са пресни

Vezměte nádobu a napusťte do ní čistou vodu.
Pak do ní vložte vejce a počkejte, jakou zaujme polohu:
1. Pokud klesne ke dnu jako kámen, je čerstvé.
2. Když se drží u dna, ale mírně se zvedá, je ještě v pořádku.
3. Zjednodušeně: Čím blíž je hladině, tím spíš ho vyhoďte, je zkažené. /
Вземаме съд с чиста вода. После в него поставяме яйцата, и чакаме да видим каква ще заемат позиция.
1.       Когато потъне като камък, е прясно.
2.       При задържане при дъното, но леко се повишава, е още ОК.
3.       Помнете колкото се вдига по високо от дъното толкова е опасно да се яде, със сигурност е развалено и го изхвърлете.


Боядисване на яйца / Barvení vajíček

Tímto způsobem získáme jemných, průsvitných nádechů různých barev. Může se nám však stát, že pokud vejce stále neobracíme, barva chytí nestejnoměrně. Druhý způsob je za tepla, když se vejce vaří se zdrojem barviva dohromady. Takto získáme ostřejších barev a stejnoměrnějšího obarvení. Teplota napomůže barvivu vsáknout do skořápky.

Návod na barvení

Na každé obarvení použijte 900 ml vody se dvěma lžícemi octa. To stačí na obarvení osmi kusů vajec.
Vložte vejce do kastrolu a zalijte je vodou tak, aby je překrývala asi o 3 cm. Přidejte přirozený zdroj barviva, přiveďte do prudkého varu, snižte teplotu a vařte 20 minut. Vyndejte vejce a opláchněte je vlažnou vodou.
Chcete-li sytější barvu, nechte vejce ponořené v barvivu a dejte na noc do chladničky. 
Пробвайте за бойдисването на яйцата да използвате естествените цветове на зеленчуците, плодовете и подправките. Предварително сварените яйца се натриват с парченца плодове или зеленчуци или се поставят в купички със сок или отвара от тях. Продължителността на оцветяването зависи от това до колко наситени желаете да са цветовете и от “силата” на оцветителя.
А ето и какви плодове и зеленчуци можете да използвате, за да боядисате великденските си яйца:

Tmavě růžová vajíčka

...uvařte 4 hrnky nakrájené červené řepy v 900 ml vody s octem. Pokud takto obarvená vajíčka hned po uvaření opláchnete vlažnou vodou, změní se na barvu bezovou. / червени яйца ще имате, ако ги пуснете в сок от цвекло;

Zlatavá vajíčka

...docílíte použitím 3 lžic kurkumy na 900 ml vody s octem. / жълт цвят ще получите, ако добавите към водата, в която варите яйцата 3 л. куркума;

Světle růžová vajíčka

...uvařte 340 g (balíček) zmražených brusinek v 900 ml vody s octem. / яйцата ви ще станат розови, ако ги натриете с пюре от ягоди;

Sytě hnědá vajíčka

...uvařte vejce v 900 ml kávy / сварете яйцата в кафе за да са кафяви

Vejce barvy sieny pálené

...uvařte 900 ml vody s octem a 4 napěchovanými hrnky slupek z hnědé cibule. 

Světle modrá vajíčka

...2 hlávky červeného zelí na hrubo nakrájeného, uvařeného v 2.7 litru vody s 8 lžícemi octa. Vejce ihned opláchněte ve vlažné vodě. / сини ще станат яйцата, които сте натрили с пюре от боровинки или сте пуснали в боровинков сок. За този цвят може да използвате и отвара от листата на червено зеле, в която да оставите сварените яйца за една нощ.

Žlutozelená vajíčka

...jsou nejprve uvařená v kurkumě a potom namočená ve studené barvě z červeného zelí. Podobné barvy se docílí použitím zelených vršků z nové mrkve. / зелено ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак;

Jemně žlutá vajíčka / Светло жълто яйце

...docílíte s přidáním pomerančové kůry. / ще получите когато придадете портокалови кори.
За оранжевите използвайте сок от моркови;

Ако сте склонни да се разделите с една чаша домашно червено вино, то ще се сдобиете с яйца в тъмно лилав цвят. / Jestli jste ochotní obětovat sklenku červeného vina dostanete vajíčka v tmavě fialové barvě.



Ето няколко лесни, но ефектни техники, които може да използвате и вие, за да превърнете великденските си яйца в малки шедьоври:


  • v  Към вече приготвените бои за яйца се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото олепва по него и на тези места то остава небоядисано. Ако яйцето се потопи последователно в няколко цвята, то става наистина ефектно и пъстро. След като яйцата се изцедят се полират с олио.
  • v  Върху парче памук достатъчно голямо, че да се обвие в него цялото яйце, се капва от всички цветове а разтворената боя. Яйцето се завива стегнато в памука, върху който се увива домакинско фолио, и се oставя така за 5-10 минути (колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени ще станат цветовете). След това яйцето се развива от памука, подсушава се и се полира с олио.
  • v  За да се постигне красив мраморен ефект може да се използва следният начин за боядисване на великденските яйца: всяко яйце се обвива в люспа от червен кромид лук (използват се само най-горните люспи) и се завързва стегнато в парченце от дамски чорапогащник. Така подготвените яйца се варят десетина минути, след което се вадят от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат. След това се потапят в разтворената боя за яйца за около 5 минути.  Чорапогащникът и лучената люспа се махат, едва когато яйцата са се изцедили добре. Когато яйцата са напълно изстинали се полират с олио.
  • v  Върху вече сварените яйца може да се поставят листенца от здравец, магданоз и др. След това яйцата се стягат в чорапогащник или бинт и се поставя в боята. Чорапогащника се маха внимателно, след като яйцата са се изцедили.  Изсъхнали се полират с олио.

Žádné komentáře:

Okomentovat