čtvrtek 20. července 2017

Нощта на църквите, озарена от светлина
на 9.06.2017
Нощта на църквите дава рядката възможност всеки да се докосне до християнството, да усети силата му, да види историята му, без необходимостта да откликне на зова, който те отправят.


Нощта, през която християнските храмове са отворени за всеки, дават възможност за срещи и път за задоволяване на изкуството, което несъмнено всеки от нас изпитва към изпълнената с тайнство вековна институция.


В съответствие с насоката на нашето сдружение, Българска православна общност в Чехия, винаги наблягаме на духовната опора, която народът ни е намирал в православната църква през вековете. По повод големите християнски празници организираме честването им, с което да ги съхраним в паметта на българите, живеещи в католическа Чехия. Това беше една от причините, която ни подтикна към участие в Нощта на църквите.
Идеите ни бяха посрещнати с разбиране от отец Вацлав Йежек, свещеник в катедралния православен храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Обединихме идеите си в името на едно интригуващо представяне на православния храм в сърцето на католическа Прага.
По покана на отец Вацлав, вечерта започна с концерт на духовна музика където взе участие и хор „Гласовете на България”, с диригент Радосвета Костова  към АБС.

Интериорите на католическите и православните храмове имат различия. Към тези различия спадат иконите, които създава православието (за разлика от стенописите и големите картини, украсяващи католическите духовни домове). С тази цел нашата програма наблегна на изкуството на иконописта.
Най-напред беше открита изложба на икони, дело на четирима творци: Денис Анфилов, Инка Делевова, Николай Станев и Тенчо Сталев, всеки от които участваше с по две творби. В уводните думи, Денис Анфилов се спря на въпроса дали в днешно време все още има смисъл от рисуване на икони и какво е тяхното значение.

Вернисажът беше последван от иконописецка работилница, в която, под ръководството на четиримата художници, всеки желаещ имаше възможност да научи повече за създаването на една икона – да видят специалните бои, четки, инструменти и фините листчета злато, използвани за позлата, фини като праха по крилцата на пеперуда. Интересът към работилницата надмина всички очаквания, оказа се, че тайнството на иконата привлича и днес малки и големи.
В заключение, четиримата художници обявиха възможността всеки желаещ да се запише на четиридневен курс, по време на който може да създаде и отнсе у дома собствена икона.


Създаването на икони се подчинява на строги религиозни канони, строга е символиката на изобразените хора и предмети. Самата технология също е специална, работи се със специални бои, а участниците в курса ще разполагат с шаблони, създадени по икони на средновековните майстори.

Вечерта завърши като фойерверк – гвоздеят на събитието беше светлинното шоу „Haštalská meditace” на Денис Анфилов. Съчетанието от музика, светлина и образи, подчинено на духовните търсения на човека, привлече много зрители, които – въпреки, че полунощ отдавна беше минала – не искаха да напуснат църквата докато не видят светлинното шоу до самия край.



Радваме се, че имахме възможност да участваме в организацията на тази великолепна нощ, изпълнена със светлина – реална и духовна и вярваме, че е оставила спомен във всеки, който през тези няколко часа прекрачи прага на православния храм.

Žádné komentáře:

Okomentovat