sobota 22. července 2017

Отворено писмо на БПО в ЧР

Относно: Запазване на Българския дом в Прага за българската диаспора


Уважаеми сънародници и сkъпи колеги!
Обръщаме се към Вас за помощ и подкрепа!


Никой от нас не
 вярваше, че България може да се отнесе така към българите зад граница!



През втората половина на XX век, българската диаспора в Чехословакия си поставя две цели. Първата е създаването на училище (http://www.bgschool.eu/history.html/ ), което да бъде не само училище, но и средище на българския дух и съзнание. Основна движеща сила са били българските градинари, които искат децата им да учат в българско училище.
Втората цел е създаването на Български дом, в който българите да се срещат, да отбелязват важните дати и да празнуват празниците. За да не бъде злоупотребено с имота, решено е Домът да бъде записан като собственост на българската държава. Средствата за купуването на сградата са събрани в Чехия, а ремонтните работи – които не са били малко – са извършени пак от м естни българи, в голяма степен с добровелен труд.
Част от сградата е оформена със стаи, които да бъдат давани под наем – целта е била да се събират средства, необходими за дейността на Българската организация, по това време единствена в Чехословакия. С получаваните средства постепенно е помогнато да бъдат закупени сгради и в други градове на Чехословакия, подпомага се Българското училище в Прага и Братислава, п равят се и други ремонтни дейности в самия Дом. Изпращат се и средства за подпомагане на България.
Финансовата страна е редовно контролирана от комисия, изпращана от Българското посолство в Прага, която проверява счетоводните документи.
Нашата организация – Българска православна община в Чехия – е с нестопанска цел. Създадена е през 2001 г., а от 2010 г. седалището й е в Българския дом (ниe не сме eдинствената огранизация, която ползва този дом, използват го пет от съществуващите осем в Прага). Във въпросната сграда безвъзмезднопровеждаме събранията на организацията и различни изяви, свързани със съхраняването на българския ни произход; организираме работилници за изработване на мартеници, великденски украшения и яйца исурвачки; всеки петък тук се срещат нашите възрастни, за които е това единствената възможност да се докоснат до Родината; пак в Дома провежда своите репетиции хор „Гласовете на България“; пак в него отбелязваме големите български празници. Някои изяви са отбелязвани в медиите (http://www.youtube.com/watch?v=UlI8WNBNP9whttp://www.facebook.com/groups/589711941097433/) .
Дейността ни е отразена и в доклада, който всяка година предаваме на българския представител към чешкото правителство, който понастоящем е Светлана Лазарова.
Това, за което писах, са нашите цели. В реалния живот ни изненада българската държава, която чрез адвокатската канцелария, наета от Българското посолство в Прага ни изпрати писмо, според което трябваше до 07.01.2016 г. да освободим Българския дом. Това ли е помощта на Родината? Това ли е нейната подкрепа за запазването на българското в нас?
Организацията ни не получава никакви субсидии от България. Хората в ръководството не получават заплащане за извършеното от тях, води ги единствено желание за запазване на българския дух и традиции. Стремежът ни е да създаваме. И вместо помощ и похвала ще бъдем изгонени на улицата.
Този Дом е изграден с труда на българите в Чехия (студенти, градинари, строителни работници). Искаме да вярваме, че няма да бъде позволено да победят лични интереси и желанието на някой анонимен да се обогати за сметка на всички нас.
Не оставайте безразлични! Помогнете Българския дом в Прага да се запази и да служи и занапред на българската диаспора в Чехия.

Благодарим и пожелаваме успех, благод
ет и разбирателство.
С уважение и пожелание за хубави летни дни.

Žádné komentáře:

Okomentovat